"Jeg ved ikke hvad jeg skal sige...." - det er der heldigvis nogle der gør
- Bjørn Iversen
- 11. jun. 2022
- 3 min læsning
Opdateret: 15. jun. 2022
Når man står midt i en svær tid, er det godt at have flere at støtte sig til. Især nogle der ved hvad jeg tænker og taler om.
Én af de mest udtalte sætninger i starten af min sygdomsperiode var "Jeg ved ikke hvad jeg skal sige til dig....". Jeg kender godt sætningen fra mig selv, når jeg har stået over for et menneske, som jeg gerne ville hjælpe, men simpelthen ikke havde begreb om hvad jeg skulle gøre eller sige, da jeg aldrig har stået i situationen selv.
For mig var der, i min situation, kun ét svar: "Du behøver ikke at sige mere". For udsagnet indbefatter en stor og total sum af chok, kærlighed, angst, empati, medfølelse, frustration og meget andet.
For mig var der kun et svar: "Du behøver ikke at sige mere"
Rigtig mange har tilbudt at lægge ører til mine tanker og bekymringer, også selv om de ikke ved hvad de skal sige. Og det sætter jeg rigtig stor pris. Mængden af muligheder var, og er, umådelig stor, men det er få jeg har brugt.
Der er nemlig reelt set meget få steder jeg har kunnet finde et totalt helle af forståelse - for det bare svært når man ikke selv har stået midt i orkanens centrum.
Min tre overordnede helle steder er....
Kræftens Bekæmpelse, Kræftlinjen
Kræftlinjen hos Kræftens Bekæmpelse var i de første dage efter min diagnose en særlig stor hjælp når jeg havde brug for at dele mit tankemylder. Det hjalp mig især ift. de første svære samtaler jeg skulle have med den nære familie.
De personer, der sidder på telefonen ved hvad de taler om, og coachede mig til at tage nogle beslutninger, der var vigtige og rigtige for mig.
Jeg fik vital hjælp til de første svære samtaler jeg stod overfor
Så husk, uanset om du har kræft, eller andre former for sygdomme, inden for livet, så er der typisk en patient- eller anden støtteforening, der har en livline du kan kontakte.
FEEL+ projektets træningsmakkere
Mine nye venner og træningsmakkere i FEEL+ projektet på Herlev Hospital (John, Flemming Frank og Robert) er blevet mit fysiske og mentale åndehul tirsdag og torsdag morgen kl. 08.15 - 09.15 i 12 uger (projektet sluttede den 31. maj 2022, red.).
Vi er 5 mænd, der i starten af januar 2022 ikke kendte hinanden i forvejen. Via vores åndsfællesskab som prostatakræft patienter, har vi fået et fællesskab hvor vi kan tale om ALT - og ikke mindst opnå forståelse, for vi er alle sammen, i større eller mindre grad, det samme sted i livet.
Et åndsfællesskab som ikke findes andre steder
Efter vores 1 times træning tirsdag og torsdag morgen, blev det efter kort tid en tradition at forsætte ned i hospitalets café for at drikke en kop kaffe, rødbedesaft (!!), appelsinjuice eller hvad der nu var behov for. 1 1/2 time løber hurtigt med god snak, i starten naturligvis om sygdommen, men ret hurtigt i større og større grad heldigvis også om alle de andre ting vi laver i vores hverdag. Meget berigende! Café-snakkene er også gået digitalt med oprettelse af en Messenger gruppe, hvor vi beriger hinanden med alt fra madopskrifter, gode cremer til hænder og fødder, til "blå piller" som er gode at have i baghånden i intime situationer.
Alt i alt har vores nyvundne fællesskab været så berigende at vi nu efter projektet afslutning har besluttet at vi vil fortsætte med at mødes. Nu ikke længere med sms-reminders vedr. træning fra hospitalets side, men med besøg hjemme privat hos hinanden, og med fælles initiativer, som fx at se Ganløse Revyen 2022 sammen.
Psykolog Claus Plenge Johansen
Det tredje åndehul er mine samtaler med psykolog Claus Plenge Johansen.
"Det er bare noget andet at tale med en, der kan trække på nogle professionelle værktøjer"
Ret hurtigt fandt jeg ud af at jeg havde brug for at ventilere (kendt konsulentudtryk, red.) mine tanker med en professionel. Med stor respekt for mine nærmeste, og andre der ligger ører til, er det bare noget andet at tale med en, der kan trække på nogle professionelle værktøjer.
Mine samtaler med Claus handler ikke bare om at jeg taler og han lytter, men i lige så høj grad om at Claus udfordrer mine tanker med teorier, som jeg går hjem og tænker over. Samtalerne med Claus har også udviklet sig til at handle om andet end mit personlige jeg. Vi taler også om den faglige del af mig, så jeg står endnu bedre rustet til at komme tilbage på jobbet, når min sygemelding stopper.
Så stil endelig op for én du kender
Så stil endelig gerne op til én du kender og sig "Jeg ved ikke hvad jeg skal sige" når der er sket nogle livsændrende ting i vedkommendes liv. For i min verden betyder det at du værdsætter dette menneske meget højt - så højt at du ærligt siger "jeg er her hvis du har brug for mig", og det betyder alverden - og så må vedkommende selv vælge om du bliver sat i spil!
Comments